... és irány a hegy-völgy-erdő

... és irány a hegy-völgy-erdő

Történet

1854-ben(1) indult el ez a játék, amikor James Perrott a dél-nyugat angliai Dartmoor szívében, Cranmere Poolnál egy kőrakás tetején elhelyezett egy üveget és bennhagyta a névjegyét, biztatva másokat is, hogy kövessék a példáját.

Cranmere Pool 1905-ben

Évekig vándoroltak a névjegyek az üvegben lehetőséget adva a természetjáróknak, hogy lássák kik jártak előttük, míg 1888-ban(2) fémdobozra cserélték az üveget és a túrázók már saját maguknak címzett levelet hagytak hátra, hogy azt a következő látogató postázza el nekik otthonából. 1905 tavaszától már napló is került a dobozkába megörökítve a látogatók élményeit, s melybe az első pecsétet, mint egy igazi postahivatalban, 1907 július 22-én John H. Strother tette.

Ettől kezdve kapta meg mai formáját a játék, amikor a postaládában napló és bélyegző van, ahogy a látogatónál is, aki saját pecsétjét a láda naplójába teszi megjegyzéseivel együtt, míg saját naplójában a felkeresett postaládák bélyegzőinek pecsétjeit gyűjti(3) .

Cranmere Pool volt az első és sokáig egyetlen postaláda, így a mai napig nagy becsben tartják a letterboxing játékosai és a ládának otthont adó Dartmoor nemzeti park is.
Dartmoort ma már sokan látogatják, de 1854-ben ez közel sem volt így. Cranmere Pool mocsaras vidéke az oda tartó 9 mérföldes ösvénnyel inkább tűnt komoly kihívásnak, mint sétaútnak. Ezért igazi dicsőség volt minden természetjáró számára, ha teljesítette ezt az utat és Parrott üvegében hagyhatta névjegyét.
Ezzel együtt egyre többen keresték fel a postaládát, és az egykori napló bejegyzései szerint 1905-ben már 962, míg rá két évre 1352 látogatója volt Cranmere Poolnak. 1921-ben aztán Eduárd herceg személyében királyi vendége is akadt a ládának. Ez komoly publicitást adott Dartmoornak és a játéknak is, így nem csoda, hogy néhány napra rá az értékes bejegyzés miatt a naplót ellopták.

Cranmere Pool napjainkban

1937 május 8-án nagy változás állt be a postaláda történetében, amikor Aubrey Trucker egykori bányász a kőrakás helyén gránitból emelt "postahivatalt" tölgy ajtóval. Némileg módosult a postaláda azóta is, de a legtöbb változást a bélyegző időnkénti eltűnése jelenti. Szerencsére azért a lenyomatok nem vesznek oda, hiszen a naplók a látogatók bejegyzéseivel és pecsétnyomaival együtt egy Plymouth-i múzeum gyűjteményében megtalálhatóak sok más érdekességgel együtt.

A letterboxing talán az emberiség történetének leglassabban terjedő játéka, hiszen az első postaláda felállítást 40 évre követte a második Taw Marshnál, s újabb 44 év kellett harmadikhoz Duck Poolnál. Aztán már csak 38 év kellett, hogy Dartmoorban már 15 láda legyen, s ekkor 1976-ban(4) Tom Grant elkészítette a ládák térképet. Ez meglendítette a játék terjedését, és a következő évre már megháromszorozódtak a postaládák és a 80-as évekre már elérte a számuk az ezret.

A következő nagy lépést az jelentette, amikor a játék átkelt az óceánon, és 1998 áprilisában a Smithsonian magazin cikket közölt az Egyesült Államokban a letteboxingról, az angolok eme furcsa időtöltéséről. Ezt követően megalakult a Letterboxing North America és a 2000-es évek elejére már az újvilágban is 50 állam több mint 1000 postaládáját kereshették fel a természetjárók.
Ma már a világ minden részén vannak postaládák, azonban a játék az Egyesült Királyság és az USA mellett leginkább a Benellux-állmokban, Németországban és Új-Zélandon népszerű, így az ottani játékosok telepítik többnyire a világ többi táján is a postaládákat.


Lábjegyzet
(1) A viktoriánus Anglia, a modern turizmus bölcsője, ekkor már jelentékeny idegenforgalommal büszkélkedhetett. Különösképp, hogy 1841-ben Thomas Cook megszervezte a világ első hivatalos turistaútját, mely keretében 1 schilingért 10 mérföldes, idegen-vezetett vonatkirándulásra vitt 570 főt Lougborugba. Tette mindezt oly nagy sikerrel, hogy 1845-ben már utazási irodát alapított a növekvő igények kielégítésére. [vissza]
(2) 1888-ban már 9 éve létezett első magyar turista egyesület, a Tátrafüreden alapított Magyarországi Kárpát Egyesület, ami a világ hatodik ilyen jellegű társasága volt, s mellyel hazánkban is elindult a szervezett turizmus. [vissza]
(3) A pecsételés a természetjárásban nálunk sem ismeretlen, hiszen az 1938-ban, Európa első hosszútávú turistaútjaként elindított Országos Kéktúra is pecsétgyűjtést vár el az Írott-kőtől Hollóházáig tartó 1128 km megtételének igazolásaként a túrázóktól. [vissza]
(4) A dortmoori kiadvány publikálását követő évben, 1977-ben indult el hazánkban a máig népszerű Tájak-Korok-Múzeumok "pecsétgyűjtő játék". A Magyarország látogatható természetvédelmi területei, műemlékei, múzeumai című katalógus foglalja össze az ország legszebb helyeit, melyek mindegyike egyedi, emblémás bélyegzővel rendelkezik, aminek a pecsétje igazolja az odalátogató turista füzetében a látogatás tényét. [vissza]

 
LBH